Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα που βρίσκεται παντού στη φύση. Όταν αναπτυχθεί μούχλα στα τρόφιμα αλλάζει τη γεύση, την εμφάνιση και την υφή τους, προκαλώντας την αποσύνθεσή τους. Όταν η μούχλα στα τρόφιμα είναι ορατή με γυμνό μάτι, τότε οι ρίζες της μπορεί να είναι βαθιά μέσα στο τρόφιμο. Μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα.

Ορισμένα είδη μούχλας προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Και κάποια είδη μούχλας παράγουν τις «μυκοτοξίνες», δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε θάνατο.

Η μούχλα βρίσκεται τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε ζεστές και υγρές συνθήκες.

Κάποια είδη μούχλας είναι ασφαλή για κατανάλωση και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ορισμένων τυριών όπως Camembert, Roquefort, Gorgonzola.

Πως μπορείς να σταματήσεις την ανάπτυξη της μούχλας στα τρόφιμα:

  1. Καθάρισε το ψυγείο σου συχνά και κράτα τις επιφάνειες που χρησιμοποιείς καθαρές
  2. Αγόρασε μικρή ποσότητα φρέσκου φαγητού κάθε φορά και χρησιμοποίησέ το μέσα σε λίγες μέρες
  3. Αποθήκευσε τα τρόφιμα με περιορισμένη διάρκεια ζωής στο ψυγείο
  4. Για ότι δεν έχεις σκοπό να καταναλώσεις άμεσα, μπορείς να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη
  5. Έλεγξε προσεκτικά το τρόφιμο και τις συσκευασίες πριν τα αγοράσεις

Όταν η μούχλα έχει αναπτυχθεί σε τρόφιμα όπως μήλα, αχλάδια, πιπεριές, καρότα, λάχανο, σκληρά τυριά, μπορούμε να αφαιρέσουμε τη μουχλιασμένη περιοχή και να καταναλώσουμε το υπόλοιπο μέρος.

Όταν όμως η μούχλα έχει εμφανιστεί σε τρόφιμα όπως ψωμί, γιαούρτι, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, μαλακά τυριά, φράουλες, αγγούρι, ντομάτα, ροδάκινο, όσπρια, φυστικοβούτυρο, μπέικον και σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό τότε πρέπει να πετάμε ολόκληρο το τρόφιμο ή τη συσκευασία.

Για οποιεσδήποτε διατροφικές συμβουλές χρειάζεστε, επικοινωνήστε μαζί μας.

angeliki tarsani